Препоръчителни добри земеделски практики (GAP) и добра производствена практика (ДПП)
Добрите земеделски практики включват методи за намаляване на гъбичната инфекция и замърсяване на зърнените култури с охратоксин А по време на прибиране, съхранение, транспортиране и преработка на реколтата.
Зърното трябва да се оставя да изсъхне възможно най-много преди прибиране на реколтата в съответствие с местната околна среда и условията на културите.
Реколтата трябва да се събира при водна активност на зърното под 0,70. Ако това е невъзможно и те се събира при водна активност над 0,70, тя трябва да се подложи на сушене колкото е възможно по-бързо до стойности за водна активност по-малки от 0,70,. За да се избегне образуването на охратоксин А, процеса на сушене трябва да започне веднага след прибиране на реколтата.
Източник: CODE OF PRACTICE FOR THE PREVENTION AND REDUCTION OF MYCOTOXIN CONTAMINATION IN CEREALS, INCLUDING ANNEXES ON OCHRATOXIN A, ZEARALENONE, FUMONISINS AND TRICOTHECENES
CAC/RCP 51-2003. (www.codexalimentarius.net)
Няма коментари:
Публикуване на коментар