сряда, 3 март 2010 г.

Listeria monocytogenes в някои готови за консумация храни

Съгласно Регламент (ЕО) № 2073/2005 на Комисията от 15 ноември 2005 г. относно микробиологични критерии за храните производителите и търговците на храни трябва да се съобразяват с критериите за безопасност на храните относно Listeria monocytogenes за готовите за консумация храни в рамките на програмите за добра хигиенна практика и анализ на опасностите и контрол в критични точки (HACCP).

Фактът, че Listeria monocytogenes може да се размножава в различни храни при ниски температури от 2 до 4 °C, прави появата на Listeria monocytogenes в готови за консумация храни (ГКХ) с относително дълъг срок на годност особено притеснителна.

Докладите на ЕОБХ/ECDC показват, че най-висока степен на неспазване на критериите за Listeria monocytogenes е регистрирана при готовите за консумация сирена и готовите за консумация рибни и топлинно обработени месни продукти.

Ескпозицията на Listeria monocytogenes при човека е основно чрез храните. Следователно разпространението и степента на зараза с Listeria monocytogenes в готовите за консумация рибни продукти, сирена и топлинно обработени месни продукти следва да бъдат оценявани по хармонизиран и сравним начин посредством координирана мониторингова програма на ниво търговия на дребно във всички държави-членки.

Растежът на Listeria monocytogenes в готовите за консумация храни се влияе значително от нивото на
pH, активността на водата и температурата на съхранение на продукта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар