неделя, 30 май 2010 г.

Два AquaLab анализатора осигуриха безопасността на сосове и консерви в английската фирма Premier Foods


Premier Foods е един от водещите производители на сосове и консерви в Англия.

В миналото активността на водата в продуктите на фирмата не беше тяхна критична характеристика, поради исторически добре проверените рецепти, но с въвеждането на нови технологии и нови продукти, този показател придоби съществено значение. В момента активността на водата се оценява като част от процеса за одобрение на всяка отделна партида. Тя се използва, за да се потвърди безопасността на продукта и да се избегне дългия карантинен период и престой на продукта в завода.

За да отговори на тази необходимост Premier Foods са закупили два апарата за измерване на водната активност тип AquaLab Серия 3.

Активността на водата, aW е мярка за енергийното състояние на водата в продуктите, които могат да бъдат твърди, на прах, или да представляват сложна хранителна система като сосове и консерви. Основното приложение на водната активност е в контрола на микробиологичния растеж, но също така за поддържане и подобряване на качеството на храните, за удължаване срока на годност, за оценка на ефективността на опаковките и за контрола на производствените процеси. Когато се използва по подходящ начин, активността на водата може да помогне при създаването на иновативни продукти, когато практически това е невъзможно се стане по друг начин.

AquaLab Серия 3 анализаторите, закупени от Premier Foods са лабораторен клас инструменти, които дават резултати изключително бързо – в рамките на 5 минути. Те измерват водната активност с резолюция от ±0,001 aW и точност ±0,003 aW.

Бен Брадли, мениджър по рецептите, обяснява ползите от AquaLab анализаторите по следния начин: "Продуктите, произведени днес трябва да бъдат контролирани по отношение на водната активност в приемливи граници от съображения за безопасност на храните. Друго голямо предимство на тези анализатори, е тяхната бърза реакция; защото когато трябва да се идентифицират проблемите, могат да се предприемат много навременни действия и да се избегнат или сведат до минимум всякакви производствени загуби. AquaLab се оказаха много надеждни, лесни за употреба, почистване и калибриране. "

AquaLabs играят жизненоважна роля за осигуряване на безопасността на продуктите и производствената ефективност. Те са важна част от програмите и проектите за разработване на нови продукти. В допълнение към лабораторните AquaLabs анализатори, Бен Брадли наскоро закупи и два преносими уреда, модел Pawkit. Те се използват от мениджърите по производство за бърза оценка на водната активност още на производствената линия, преди да се получат официалните резултати от лабораторията. Точността на Pawkit е малко по-ниска (±0,02 aW), но съвсем достатъчна за управлението на производствените процеси.

Източник: http://www.labcell.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар