събота, 4 юли 2009 г.

Какво е активност на водата?


Концепцията за активност на водата (aW) датира от преди повече от 50 години. За пръв път Уилям Джеймс Скот показа през 1953 г., че растежът на микроорганизмите зависи от количеството на свободната вода в продуктите.

В момента е общо прието, че aW е по-тясно свързана с микробиологичните, химичните и физични свойства на храните и другите естествени продукти, отколкото общото съдържание на вода. Заедно с температурата, aW се счита за един от най-важните параметри в хранително-вкусовата промишленост.

Определение
Активността на водата се определя като отношение на парциалното налягане на парите на водата в даден материал (P) към парциалното налягане на чистата вода (Pо) при една и съща температура.

aW = P / Po

Така дефинирана, водната активност варира от 0 до 1 и е мярка за свободната вода в продуктите – онази част от водата, която може да се обменя с околната среда и е достъпна за физико-химични и биологични взаимодействия.

=================================

Апарати за измерване на водната активност:

Pawkit »
AquaLab LITE »
AquaLab 3 »
AquaLab 3TE »
AquaLab 4TE »
AquaLab 4TEV »
AquaLab 4TE DUO »
AquaSorp »
SafeStorage System »

Reblog this post [with Zemanta]

Няма коментари:

Публикуване на коментар