четвъртък, 9 юли 2009 г.

Предотвратяване и намаляване на замърсяването с Охратоксин А в зърнени култури


Препоръки на база на Добрите земеделски практики (GAP) и Добрите производствена практика (GMP) – Codex Alimentarius

Съхранение на зърнени култури

Зърното трябва да бъде оставено да изсъхне, доколкото това е възможно, преди прибиране на реколтата в съответствие с климатичните условия до активност на водата под .0,70 Aw. Ако това е невъзможно, веднага след събиране на зърното то трябва да се изсуши до активност на водата по-ниска от 0,70 (влага по-малка от 14% за повечето зърнени култури).

За да се избегне образуването Охратоксин А, процесът на сушене трябва да започне непосредствено след прибиране на реколтата. За предпочитане е да се използва принудително сушене. Тези, които не разполагат с достатъчен сушилен капацитет могат да си позволят съхранение на зърното с водна активност над 0,70 за време не повече от 10 дни при температури под 20°C.

Апарати за измерване на Aw


Reblog this post [with Zemanta]

Няма коментари:

Публикуване на коментар